Historiek

4 GENERATIES VAKKUNDIGHEID EN KWALITEIT

Het moet ongeveer 100 jaar geleden zijn, aan de vooravond van WO I, dat Bert De Smedt een slagerij begon op het Leurshoek in Beveren. Zijn 6 zonen, en ook alle daaropvolgende generaties zouden in de volksmond bekend staan als “de Barten”. De 6 zonen van Bert De Smedt zijn allemaal, zonder uitzondering, al dan niet tijdelijk, in de slagerstiel terechtgekomen.
De op één na oudste zoon, Gaston, verhuisde naar de Grote Baan 269 in Melsele (waar momenteel broodjeszaak Pür gevestigd is) en startte daar in 1939 zijn eigen slagerij. Daar leerde ook Etienne, de zoon van Gaston en kleinzoon van Bert, de kneepjes van het vak. Etienne spreidde zijn vleugels en verhuisde met zijn gezin in 1972 naar de Keizerstraat 115 in Haasdonk en nam daar een slagerij over. Het was hier dat Stefaan, op zijn beurt de smaak te pakken kreeg.

Het was dan ook niet zonder voorbedachte rade dat Stefaan naar het Provinciaal Instituut PIVA trok en daar zijn diploma van beenhouwer en kok behaalde. Etienne leerde zijn zoon alle geheimen van een goed stielman, waardoor hij met vertrouwen de fakkel kon doorgeven aan zoon Stefaan in 1998. Tussendoor had Stefaan ook al Lesley De Roeck leren kennen, een meisje uit Melsele met een graduaat accountancy, en niet lang daarna trouwden ze. Lesley vond al snel ‘haren draai’ in de slagerij en in de administratie. De winkel en het atelier werden in die periode ook drastisch aangepast aan de noden van die tijd. Door de jaren heen heeft Stefaan zich daar gespecialiseerd in kwaliteitsvolle charcuterie (hespen, ossevlees, patés).

Na 10 jaar was de slagerij uit zijn voegen gebarsten, de tandem Stefaan-Lesley lieten hun oog vallen op een locatie schuin tegenover de bestaande slagerij, ter hoogte van Keizerstraat 112, en bouwden er hun huidige slagerij met woonst. Ook daar staat ‘opa’ Etienne nog regelmatig achter de toonbank, en wordt Michiel, de zoon van Lesley en Stefaan, al af en toe gesignaleerd in het atelier, in de weer met hamburgers persen